U bevindt zich hier: > leefmilieu > milieu & afval > afvalophaling > huis-aan-huis > KGA

KGA

Bepaalde huishoudelijke afvalstoffen kunnen, wegens hun samenstelling of aard, mogelijk een gevaar betekenen voor de gezondheid van de mens en het leefmilieu en moeten daarom een aangepaste verwerking ondergaan. Men spreekt hier van "Klein Gevaarlijk Afval", ook afgekort tot KGA.

Afvalstoffen die een groot gevaar betekenen voor mens en milieu en die zonder twijfel bij het klein gevaarlijk afval horen, herkent u onmiddellijk aan één van de volgende symbolen:

corrosief explosief gevaarlijk voor het milieu giftig
irriterend ontvlambaar oxiderend schadelijk

Tot het KGA behoren, naast allerlei duidelijk herkenbare chemische producten (zie hierboven), ook verven, vernissen en lijmen, schoonmaakmiddelen, maar ook de verpakkingen die er rechtstreeks mee in contact gekomen zijn.
Verder zijn onder meer ook TL-lampen en spaarlampen (geen gloeilampen!), alsook frituurolie KGA.

KGA is klein maar gevaarlijk. Minder dan één  procent van ons huishoudelijk afval is klein gevaarlijk afval. Dat betekent echter niet dat het een te verwaarlozen fractie is. Indien KGA gewoon met het huisvuil wordt meegegeven, zorgt dit voor de helft van de milieuvervuiling! De speciale verwerking van dit afval kost bovendien fortuinen. We hebben er als consument m.a.w. alle belang bij om deze fractie zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe kunt u KGA voorkomen in het huishouden
• Koop biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
• Weer chemische onkruidverdelgers en insecticiden uit uw huishouden: gebruik bv. vliegenramen om muggen en vliegen buiten te houden.
• Koop niet voor elke schoonmaakklus een nieuw kuisproduct, maar gebruik een universeel schoonmaakmiddel.
• Beperk producten die (resten van) klein gevaarlijk afval opleveren: u vindt er heel wat in onze alfabetische lijst achteraan: correctiekleefband i.p.v. correctorvloeistof met solvent…
• Schaf zo weinig mogelijk apparaten aan die op batterijen werken. Gebruik apparaten die aangesloten kunnen worden op de netstroom. Moet u toch batterijen gebruiken, kies dan zeker voor herlaadbare batterijen.

Doe het zelf
• Laat white spirit met verfresten bezinken en hergebruik de bovenste laag van de vloeistof. Gooi in géén geval white spirit of andere oplosmiddelen in de gootsteen.
• Reken op voorhand nauwkeurig uit hoeveel verf u nodig hebt. U vermijdt dan achteraf onnodig afval in de vorm van opgedroogde verfresten.
• Sluit potten steeds luchtdicht af en draai ze om. Zo blijft de verf goed.
• Ontstop de gootsteen met een rubberen zuignap. Lukt dat niet, schroef dan de afvoer los en maak hem schoon. Gebruik pas een ontstoppingsmiddel als ook dat niet werkt.

KGA, wat doe je ermee?
Het KGA bij voorkeur thuis opslaan in de milieubox.
4x per jaar komt een chemocar op vaste stopplaatsen het KGA inzamelen.

> za 3/02, 5/05, 11/08 & 3/11
Klemskerke-Dorp
9-9.20u > parking Dorpsstraat 

Vosseslag
9.30-9.50u > Kennedyparking

Vlissegem
10-10.20u > Warvinge t.h.v. kerk

De Haan-Centrum
10.30-11.20u > containerpark

Wenduine
11.30-12u > mini-containerpark

Harendijke
12.10-12.30u > Vertinge t.h.v. speelplein


Wat mag er in de groene milieubox?
Resten van verf, oplosmiddelen, brandstoffen, olie, cosmetica, lijm, onderhoudsproducten, insecticiden, pesticiden, vetten, inkten, lege spuitbussen, batterijen, TL-lampen...

KGA naar het containerpark
Op het containerpark De Haan-Centrum worden enkel volgende soorten KGA aanvaard :
• T.L.-lampen: alle lengten, niet gebroken;
• batterijtjes: oplaadbare en niet-oplaadbare;
• autoaccu's: verpakt in een plastic zak;
• verf;
• plantaardige oliën: frituurolie en frituurvet.

Oude en vervallen geneesmiddelen brengt u gratis binnen bij  de apotheker.

Batterijen
Elke inwoner gebruikt jaarlijks gemiddeld 10 batterijen. En vaak gaat het nog teveel om wegwerpbatterijen. Vanuit milieuoogpunt zijn herlaadbare batterijen nochtans beter dan wegwerpbatterijen. Vooral de NiMH-batterijen (Nikkelmetaalhydride) scoren prima. Ze kennen geen geheugeneffect en zijn minder schadelijk voor het milieu. Ze maken hun hogere aankoopprijs goed doordat ze honderden keren herlaadbaar zijn. Nog beter zijn toestellen op zonnecellen.

Hebt u nog lege wegwerpbatterijen? Lever ze dan in bij één van de 20.000 Bebat-inzamelpunten waar gebruikte batterijen gratis kunnen worden gedeponeerd. U vindt ze o.a. in supermarkten en talrijke winkels.
Voor meer info: www.bebat.be

Top