U bevindt zich hier: > leefmilieu > milieu & afval > educatie

educatie

Week van de Zee
De “Week van de Zee” is een jaarlijks terugkerend evenement.  Het is een aandachtsweek voor natuur en milieu aan de hele kust.
Tijdens de “Week van de Zee” trekken leerkrachten met hun klas naar het strand en de duinen, waar veldwerk centraal staat.
De “Week van de Zee” is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en wordt elk jaar georganiseerd samen met de milieudiensten van de kustgemeenten.

Uitlenen van educatieve materialen
Bij de gemeentelijke milieudienst kunt u gratis (mits betalen waarborg: € 25,00) educatieve materialen ontlenen. Het is een ruim aanbod voor scholen.

Het aanbod bestaat uit:
> Boreas – een speels doe-pakket met een windscherm. Achter dit scherm kunnen kinderen de natuur waarnemen, observeren, beleven….
Doelgroep: kleuters

> Flar- en Flora – de activiteit begint met een poppenkastvoorstelling, die verzorgd wordt door een zeeanimator.
Doelgroep: eerste graad basisonderwijs

> Zeekoffer van Faldido – een boeiende tocht langs de duinen en de zee, op het strand en voorbij de golfbrekers.  Het is een doe-koffer vol met materialen en werkmiddelen om de natuur en het milieu aan zee te verkennen en te beleven.
Doelgroep: tweede en derde graad basisonderwijs

> Boskoffer – op een educatieve manier de natuur verkennen.
Doelgroep: eerste, tweede en derde graad basisonderwijs

> Kabouterpad – caddie vol veldwerkmaterialen. Hiermee trek je naar buiten, het veld in. Kleuters leren voelen, ruiken, horen, zien en proeven.
Doelgroep: kleuters

> Landschapskoffer – caddie vol veldwerkmaterialen.  In eenvoudige stapjes leer je observeren, analyseren, meten en schatten, oriënteren en interpreteren.
Doelgroep: tweede en derde graad basisonderwijs.

Ook de compostkoffer en de afvalkoffer kunnen ontleend worden.

MOS – Milieuzorg op School
Mos is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de gemeentelijke milieudiensten. Mos wil scholen helpen om een eigen milieuzorgsysteem uit te bouwen. Het is een geheel van maatregelen en acties waaraan iedereen (directie, leerkrachten, kinderen, ouders) meewerkt om de school milieuvriendelijk te maken. Er zijn vijf thema’s (afvalpreventie, water, energie, verkeer, natuur op school).
Meer  informatie: 059 24 21 28 of milieudienst@dehaan.be 

Landbouwleerpad: Boereloerepad
Het landbouwleerpad De Haan voert u doorheen deze groene long. Dertien landbouwbedrijven werden met een fietsroute van 40 km aan elkaar gelinkt. Aan ieder bedrijf werd een kunstig informatiebord geplaatst.
 
Afstand: 40 km fietsroute: niet bewegwijzerd
Start: het toeristisch infokantoor aan het tramstation van De Haan
Brochure: ter verkrijgen bij het infokantoor, prijs €1,25
>Boereloerenpad

Top