U bevindt zich hier: > nieuwsberichten

Zinkeroperatie in Wenduine

Op woensdag 14 juni werd een zinkerleiding aangeland op het strand ten westen van Wenduine. De leiding werd gebruikt voor de noodsuppleties ten gevolge van de storm Dieter op 13 & 14 januari 2017. In totaal werd toen ruim 1.5 miljoen kubieke meter zand opgespoten over heel de Vlaamse kust om de stranden te herstellen.

Een zinkerleiding wordt gebruikt tijdens een suppletiecampagne om het zand van de sleephopper op te persen naar het strand. De stalen leiding uit één stuk is 1.100m lang en heeft een diameter van 900mm. Tijdens een suppletie ligt de zinkerleiding op de zeebodem dwars op de kust.

De leiding wordt nu gedemonteerd op het strand ter hoogte van de strandtoegang de Cabane en Chalet Westhinder in Wenduine. Eerst wordt in de leiding perslucht voorzien om ze drijvend te maken. Daarna wordt ze gesleept naar een geschikte locatie zonder strandhoofden, parallel aan de waterlijn. Bij de aanlanding zullen enkele grondverzetmachines de zinker nog een stukje hoger dan de hoogwaterlijn duwen tot waar ze steeds droog ligt. Beide uiteinden worden voor de veiligheid afgedicht met een flens.

In het weekend wordt er niet gewerkt.

Vanaf maandag 19 juni start de eigenlijke demontage. De zinker wordt in een 90-tal transporteerbare stukken gebrand van ca. 12 m. De afvoer met vrachtwagens zal gebeuren via de strandtoegang de Cabane en zou voltooid moeten zijn tegen vrijdag 23 juni.

Top